Radno vrijeme

Pon – Pet | 08:00 – 16:00

E-mail

office@laser-clean.me

Kontakt

+382 67 622 277

Čišćenje kotlova na čvrsto gorivo i lož ulje

Čišćenje plameno dimne strane

Osnovni problem u odrzavanju kotlova, na plameno dimnoj strani, kako na čvrsto gorivo tako I na lož ulje, kao pogonsko gorivo, su naslage depozita čadji I sumpora. Klasičnim čišćenjem mehaničkim putem (četkama I ostalim alatima) se ne postiže efikasnost u čišćenju. Proces traje veoma dugo I na taj način nepristupačna mjesta ostaju neočišćena.

Neocisceni Kotao
Ocisceni Kotao

Posjedujemo modernu opremu specijalizovanu za ovu vrstu posla, sa pratećim hemikalijama tako da je pored efikasnosti čišćenja ovaj način puno brži. U zavisnosti od zaprljanosti odnosno veličini naslaga, pristupa se odabiru sredstava i načina čišćenja. Sami odabir načina čišćenja plameno dimne strane, odredjuje cijenu koštanja.  

Čišćenje vodene strane kotlova

Problem čišćenja vodene strane, nije moguće riješiti kao kod plameno dimne strane priručnim sredstvima, osim klasičnim ispiranjem koje ne daje skoro nikakav učinak i uz upotrebu hemikalija. Konstantan jednosmjerni protok fluida, male brzine, kroz vodenu stranu, prouzrokuje naslage mulja, koje je teško pokrenuti samo klasičnim ispiranjem. Naslage rđe tokom eksploatacije kotla, koje su potpomognute čvrstoćom vode I pored omekšivača koji se koriste je gotovo nemoguće odstraniti iz Sistema. Ovakve naslage prouzrokuju smanjenje protoka , a samim tim i pad učinka grijanja i do 30 posto.

Posjedujemo modernu opremu Američke i Engleske proizvodnje sa pratećim hemikalijama sa kojima smo u mogućnosti mjenjati smjer kretanja fluida ( rastvora hemikalija za uklanjanje rđe, kamenca i mulja) unutar kotla.

Na šemi je prikazan način prikopčavanja na vodenu stranu kotla. Ovom metodom se postiže rastvaranje mulja i kamenca i njihovo odstranjivanje. Proces razgradnje rđe iz kotla je praćen oslobađanjem vodonika tako da dok se u opremi primjećuju mjehurići vodonika, traje proces razgradnje rđe. Nakon prestanka vrši se ispiranje tečnosti iz kotla i neutralizacija hemikalija korištene za ispiranje. Sve se to postiže uz opremu koja je prikopčana i na čisti izvor vode.

Ovako ispran i očišćen kotao se puni novom tečnošću koja sadrži zaštitu protiv stvaranja rđe, na duži period, tako da omekšivač vode za dopunu sistema nije potreban ako se u slučaju potrebe dopunjava sistem ovim načinom.